Fotók Bognár Árpád hagyatékából

Bognár Árpád egy német felségjelzésű hajó fedélzetén (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Dr. Szén József egy német felségjelzésű hajó fedélzetén (1939/1940).  (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Bognár Árpád (bal szélen, kalapban) és Czirkelbach Antal hajógépész (jobb szélen, kalapban) ismeretlenek társaságában egy német felségjelzésű hajó fedélzetén (1939/1940).  (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). A paokingi rendház előtt/az árvaház kertjében (vö. A Paokingi Apostoli… 376. és 386. – 19. és 48. fotók). Balról jobbra: Erdős Apollinár, Werner Gyula, Tóth István Titusz, Bognár Árpád, dr. Szén József, Lombos László, Gabris Grácián, Gunszt Elemér Edward (Ede) – vsz. Thun Albin Ottó felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). Thun Albin Ottó felvételének hátoldala. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). A paokingi rendház előtt/az árvaház kertjében (vö. A Paokingi Apostoli… 376. és 386. – 19. és 48. fotók). Balról jobbra: Erdős Apollinár, Werner Gyula, Tóth István Titusz, dr. Szén József (hátul), Thun Albin Ottó (átkarolva), Lombos László, Gabris Grácián, Gunszt Elemér Edward (Ede) – vsz. Bognár Árpád felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). A paokingi rendház előtt/az árvaház kertjében (vö. A Paokingi Apostoli... 376. és 386. – 19. és 48. fotók). Balról jobbra: Erdős Apollinár, Werner Gyula, Tóth István Titusz, Bognár Árpád, dr. Szén József, Lombos László, Gabris Grácián, Gunszt Elemér Edward (Ede) – vsz. Thun Albin Ottó felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). A paokingi rendház előtt/az árvaház kertjében (vö. A Paokingi Apostoli… 376. és 386. – 19. és 48. fotók). Balról jobbra: Erdős Apollinár, Werner Gyula, Gabris Grácián, Gunszt Elemér Edward (Ede), Bognár Árpád, Tóth István Titusz, Lombos László, Thun Albin Ottó – vsz. dr. Szén József felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). A paokingi rendház előtt/az árvaház kertjében (vö. A Paokingi Apostoli… 376. és 386. – 19. és 48. fotók). Balról jobbra: Erdős Apollinár, Werner Gyula (elöl), Tóth István Titusz (félig takarva), Bognár Árpád (szinte teljesen takarva), Lombos László, Thun Albin Ottó (elöl), Gunszt Elemér Edward (Ede), Gabris Grácián – vsz. dr. Szén József felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). Balról jobbra: Thun Albin Ottó, Pákozdy Erzsébet Juventia, Erdős Apollinár, Horváth Lujza (vagy Molnár Melinda), Skorka Klára, Golkovszky Erzsébet Bernarda, Hriczu Aléna, Werner Gyula, Bognár Árpád – vsz. Szén József felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Látogatás a paokingi magyar missziónál (1939. augusztus 18–31.). Balról jobbra: Thun Albin Ottó, Pákozdy Erzsébet Mária Juventia, Erdős Apollinár, Horváth Lujza (vagy Molnár Melinda), Skorka Klára, Golkovszky Erzsébet Bernarda, Hriczu Aléna, dr. Szén József, Bognár Árpád – vsz. Werner Gyula felvétele. (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Folyóparti falurészlet (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Dr. Szén József (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Dr. Szén József (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Bognár Árpád (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Kertrészlet (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Dr. Szén József szakállal (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Ismeretlen kínai férfi (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Ismeretlen kínai férfi (1939/1940). (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Bognár Árpád névjegye (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)
Bognár Árpád névjegyének hátoldala (Jelzet: MNL OL K 103-7-Bognár Árpád.)

Ezen a napon történt június 21.

1936

Csehszlovákiában az Országos Magyar Keresztényszocialista Párt és a Magyar Nemzeti Párt Egységes Magyar Párt néven egyesül, melynek elnöke...Tovább

1963

VI. Pál pápa megválasztása.Tovább

1964

Spanyolország csapata nyeri a labdarúgó Európa-bajnokságot.Tovább

1990

Megalakul a Budapesti Értéktőzsde.Tovább

1998

Szlovákiában megalakul a Magyar Koalíció Pártja.Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Szerzőink figyelmébe ajánljuk jelzetelési és hivatkozási útmutatónkat, amely megegyezik a Levéltári Közleményekével.

Beköszöntő

Tisztelt Olvasók!

Örömmel adunk hírt róla, hogy megjelent az ArchívNet idei első száma, amelyben négy forrásismertetés olvasható. Ezek közül kettő magyar és ukrán emigránsok hidegháború alatti történetével foglalkozik egymástól nagyon eltérő látószögekből. A következő két forrásismertetés közül az egyik társadalmi önszerveződést ismertet kapcsolódó dokumentumokkal, míg a másik folytatja egy iratanyag oroszországi összeállítása, Magyarországra szállítása hátterének a bemutatását.

Az időrendet tekintve kívánkozik az első helyre Völgyesi Zoltán (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) helytörténeti szempontból is értékes ismertetése, amely a gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska által alapított és elnökölt Virágegylet történetét mutatja be levéltári források segítségével 1936-ig. A Fótról az 1920-as években Zebegénybe költöző nemesasszony új lakhelyén sem hagyott fel a már korábban is végzett szociális tevékenyégével: a Dunakanyarban többek között egy gyermeksegítő-nevelő egyletet hozott létre, amelynek egyben fő finanszírozója volt. Hogy a szervezet saját bevétellel is rendelkezzen, Apponyi Franciska a településen turistaszállásokat is létrehozott – ezzel pedig hozzájárult ahhoz, hogy Zebegényt még több turista keresse fel az 1930-as években.

Retrospektív módon mutatja be Máthé Áron (elnökhelyettes, Nemzeti Emlékezet Bizottsága), hogy a vitatott megítélésű, szovjetellenes ukrán emigrációt miként próbálta saját céljaira felhasználni az Egyesült Államok hírszerzése – amely folyamatban egy magyar emigránsnak, Aradi Zsoltnak is volt feladata. Az eseménysort egy később papírra vetett, titkosítás alól feloldott összefoglaló alapján tárja az olvasók elé. A kidolgozott akcióról a szovjet félnek is volt tudomása – erről pedig a szovjeteknek kémkedő „Cambridge-i ötök” legismertebb tagja, az angol Kim Philby számolt be defektálása után visszaemlékezésében.

Németh László Imre (nyugalmazott lelkész, pápai prelátus) az olaszországi magyar emigráció pillanatnyi helyzetéről készült összefoglalót prezentálja. Ez a „pillanatnyi helyzet” az 1953-as év, amikor báró Apor Gábor, korábbi szentszéki követ, ekkoriban a Magyar Nemzeti Bizottmány római irodájának a vezetője egy kérésre összeírta, hogy milyen helyzetben éli mindennapjait az olaszországi magyar emigráció az egyetemi tanároktól a trieszti menekülttábor lakóin át a sportolókig. Az egykori diplomata összefoglalójában nemcsak a mikroszintű, helyi ügyek kerülnek elő, hanem a nagypolitikai események is, így például Mindszenty József esztergomi érsek ügye, annak megítélése, valamint a magyarországi kommunista propaganda itáliai hatásai.

Idei első számunkban közöljük Seres Attila (tudományos főmunkatárs, VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár) előző lapszámban megjelent forrásismertetésének a második részét. A szerző további dokumentumok ismertetésével mutatja be, hogy harminc évvel ezelőtt milyen módon kerültek Magyarországra Oroszországból a néhai miniszterelnökre, Bethlen Istvánra vonatkozó iratok. A szerző mindezek mellett – az iratok ismeretében – Bethlen szovjetunióbeli fogságával kapcsolatban is közöl új infromációkat.

Az idei első számunkban publikáló szerzőinknek köszönjük a kéziratokat, felhívjuk egyben leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet következő évi számaiba továbbra is várjuk a huszadik századi forrásokat ismertető írásokat gazdaság-, intézmény-, hely-, politika- és társadalomtörténeti témákban.

Budapest, 2024. március 13.
Miklós Dániel
főszerkesztő