Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban JT op. meghallgatásáról

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!
Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban JT op. meghallgatásáról

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. szeptember 11.

Jelentem, hogy a "Figuráns" fn. bizalmas nyomozásban felmerült JT nyíregyházi lakos operatív meghallgatását végrehajtottuk.
A meghallgatást indokolttá tette az a tény is, hogy a "Szajna parti séták" együttes 1985. szeptember 15-i rendezvényére KJ budapesti lakost hívta meg. JT az együttes dobosa. Nevezettről, ill. barátairól az alábbiak jutottak tudomásunkra:

JT [...] iskolai végzettsége 8 általános, a 110. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben II. éves esztergályos tanuló[...] magyar állampolgár és nemzetiségű, büntetlen előéletű, Nyíregyháza, Kert köz [...] sz. alatti lakos.
Kétgyermekes értelmiségi családból származik. [...]

JT tagja az iskolai KISZ-szervezetnek, az ifjúgárda zenekarnak, tanulmányi eredménye közepes. Magatartása ellen kifogás nem merült fel.
Hobbija a zenélés, saját dobfelszereléssel rendelkezik. A pank zenét kedveli, öltözéke is ennek megfelelő: fekete bőrdzseki teletűzdelve pank együttesek jelvényeivel, csöves farmer, tornacipő. A "Szajna parti séták" pank együttes dobosa. A pank zenét kedvelő fiatalok társaságát keresi, ilyen csoportokba jár el. Baráti köréhez tartoznak: KI "Sunya", KÁ "Mini", MZ "Kis Mák", "Atesz", NG, ill. ezek ismerőseivel tart fenn kapcsolatot. A legjobb barátja BL. A társaság hetenként egy alkalommal péntekenként 17-18 órakor szokott találkozni az Omniánál, s innen mennek tovább más helyekre és a hangulattól függő ideig vannak együtt.

Az 1985. augusztus 10-én NZS-éknál megtartott házibulival kapcsolatban ugyanazt mondta el, mint a körükből korábban meghallgatott fiatalok. Annyival egészítette ki, hogy véleménye szerint a horogkereszt-rajzolatokat nem az ő társaságuk készítette, hanem inkább azok, akik haragudhatnak rájuk. Pl. cigány fiatalok, akiket név szerint nem tud megnevezni. Tudomása van arról is, hogy az "A" betű anarchiát jelent, kifejtette, hogy ez körükben ismert.

JT kapcsolatait az alábbiak szerint jellemezte:

KI "Sunya" szeret vitatkozni, politizálni, vallással is foglalkozik. Egyik alkalommal bibliával bizonygatta neki a lakásán, hogy Jehova az egyetlen isten. K-ékkal szemben lakik egy idősebb jehovista házaspár, akikkel kapcsolatban áll. Ha K-hoz olyan személy fordul, aki kilátástalan helyzetében nem tud mihez kezdeni és a valláshoz fordul, akkor azt az ismerőséhez küldi lelki vigaszra. K-ról tudja azt is, hogy időnként a városban is szokott késő este sétálni, töprengve, olyankor még az ismerőseivel sem áll szóba. Hallotta azt is róla, hogy korábban a késő esti órákban a városközpontban saját készítésű rajzokat akart kitűzdelni, de a rendőrök tetten érték. Ezenkívül elvont dolgokról beszél, jár előadásokra. A környezetvédelmi témákkal sokat foglalkozik, vegetáriánus, sokat olvassa a bibliát. Táppénzen van. Arról is beszélt előttük, hogy Budapesten is járt a Művész presszóban, hogy ott vitatkozó emberekkel megismerkedjen. Legjobb barátságban jelenleg "Minivel" van. Társaságuk 1985. szeptember 21-én Debrecenbe akar utazni egy koncertre.

KÁ "Mini"-t kb. 2 éve ismeri, vitatkozó típus, minden érdekli, legtöbbet "Nagy Zsákékkal" és "Sunyával" vitatkozik, a "Szajna parti séták" együttesben énekelni szokott. Minden egyes összejövetelen ott van, "Sunya" után ő a második legnagyobb hangadó.

BL a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában tanult, ez évben kellett érettségiznie, de történelemből megbukott, most pótérettségizik. Az együttesben gitározik. Rendes, becsületes. Nevezett nagybátyja sóstóhegyi telkén próbált korábban az együttes, de már nem járnak ki. Ő is minden rendezvényre elmegy, szeret vitázni. [...]

NZS a 110. számú Ipari Szakmunkásképzőben tanul, ő is nagyon szeret vitatkozni "Miniékkel". Az atomfizika érdekli, a tudományos dolgok, ezekkel kapcsolatban olvas. Nevezett legjobb barátja NG, aki fel szokott járni a lakásukra, szeret gitározni.

"Tündi" VM, "Mininek" a barátnője, [...].

MZ-t kb. 2 éve ismeri, a Széchenyi u. [...] sz. alatt lakik. A MÁV-nál tmk-ban dolgozik. Szeret zenélni. Korábban játszott az Agydaganat együttesben, ill. más zenekarban. Az Omniánál szoktak találkozni, a pank zenét szereti, a rendezvényeket látogatja. Augusztus 20-án az Eperjes étteremben garázda magatartást tanúsított.

NG korábban játszott Barkócziékkal együtt, szeret zenélni, gitározik. Putnokon dolgozik, váltásos rendszerben jár haza. Egy hétig dolgozik, egy hétig itthon van Nyíregyházán. Szabadidejében NZS-ékkal szokott találkozni.

"Atesz" SZA a Bánki Donát Szakközépiskolában végzett. Ez évben szerelt le. MZ-nal van szorosabb kapcsolatban.

BJ "Jozsó"-ról tudja, hogy szintén egy "nagy pankos" gyerek. Ez meglátszik öltözködésén, hajviseletén is. Újhullámos együttesek koncertjeire is kijár. Korábban BJ pólójára látta filctollal kiírva az "A" betűt. Ő mondta JT-nak is meg , hogy az "A" Anarchiát jelent.

A beszélgetés végén JT kifejtette, hogy ő - annak ellenére, hogy a pank irányzatot követi -elítéli az erőszakot, a garázdaságot, a törvénybe ütköző dolgokat. Annak érdekében, hogy bebizonyítsa: barátai ilyen cselekményt nem követnek el, hajlandó megosztani ismereteit velünk, ha diszkrécióról biztosítjuk. Segítő szándékát megköszöntük.
Azzal váltunk el, hogy jelentkezni fog, ha olyan ismeret jut tudomására, amely a Jósavárosban történtekkel kapcsolatba hozható, ill. pank irányzatot követők körében merül fel. Nevezettet op. felhasználás céljából ellenőrizzük.

LÁTTAMCzirják János r. főhadnagy

Kerecseny László r. százados
osztályvezető

Nytsz.: 7/617
Készült: 1 példányban
Lerakva: "Figuráns" fn. b. ny.
Készít.: CzJ/Fné

Ezen a napon történt június 04.

1901

Kovács Gyula képviselő a Parlament épületében pisztollyal sikertelen merényletet kísérel meg Gróf Tisza István miniszterelnök ellen.Tovább

1916

Első világháború: Megindul a Bruszilov-offenzíva. Az orosz hadsereg nagyerejű támadása áttöri az osztrák-magyar hadsereg frontját a Luck-...Tovább

1920

A versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírják a Magyarországgal kötött békeszerződést. Ennek következtében Magyarország - Horvátország...Tovább

1942

Elkezdődik a midwayi csata, amely fordulópontot hoz a második világháború csendes-óceáni hadszínterén.Tovább

1989

Pekingben, a Tiananmen téren (a Mennyei Béke Kapujának terén) a hatóságok tűzfegyvereket és páncélosokat bevetve brutálisan szétverik a...Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt közel két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Beköszöntő
Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében

Sokan és joggal vélik úgy, hogy a 20. századi magyar politikai gondolkodás egyik fő jellemzője a kellő nemzetközi kitekintés, a külpolitikai horizont hiánya volt. Ez nagyrészt abból adódott, hogy Magyarország évszázadokon át nem volt független állam, így önálló külpolitikával sem rendelkezett. Függetlenségét ténylegesen 1918 végén, az Osztrák‒Magyar Monarchia szétesésének pillanataiban nyerte el, jogilag pedig paradox módon az ország területét megcsonkító trianoni békeszerződés állította vissza. A két világháború közötti időszakban nem csak a politika iránt érdeklő „átlagemberek”, de nemegyszer maguk a döntéshozók sem látták át teljes egészében a nemzetközi összefüggéseket, vagy pedig ideológiai megfontolásokból figyelmen kívül hagyták azokat. Ez gyakran hibás, átgondolatlan és káros döntéseket eredményezett, ‒ elég, ha csak a Szovjetunió elleni elhamarkodott hadba lépésre gondolunk. A második világháborút követően Magyarország ismét elvesztette függetlenségét, és közel 45 évig az ún. keleti blokk többi országával együtt a Szovjetunió csatlósa volt. Önálló külpolitikáról vagy külpolitikai gondolkodásról ‒ főleg az 1950-es években ‒ nem, vagy csak alig lehetett szó.

Az ArchívNet idei 1. számának fő témája: „Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében”. Elsődleges célunk az, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájáruljunk a nemzetközi kapcsolatok 20. századi történetének jobb megismeréséhez, ezzel is segítve olvasóink jobb eligazodását a mai kusza külpolitikai viszonyok között. Kiss András az amerikai–iráni kapcsolatokat helyezi történelmi távlatba, Wencz Balázs Kádár János és a keletnémet kommunista vezér, Erich Honecker 1977. márciusi tárgyalásait ismerteti, míg Garadnai Zoltán azt mutatja be, miként látták Magyarországot az 1980-as évek elején francia szemmel. Seres Attila két fiatal magyarországi görög emigráns 1956-os kalandos sorsát eleveníti fel, Kántás Balázs pedig az 1920-as évek elejére kalauzol vissza bennünket, és egy „magyar sörpuccs” tervének történetéről ír.

Budapest, 2020. április 17.

A szerkesztők