Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

 "FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban adatgyűjtésről

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!
Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban adatgyűjtésről

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. október 10.

Jelentem, hogy a bizalmas nyomozásban felmerült személyek meghallgatását, illetve elszámoltatását végrehajtottam.

IS [...] vasbetonszerelő szakmunkástanuló a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben, Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatti lakos , elmondta, hogy az "Oázis" presso előtt szokott gyülekezni barátaival. A társaságból "Ricsó" szokott a sétányon lévő padokba, ülőkékbe neveket karcolni.
Ismer egy NS nevű fiút, aki Nyíregyháza, [...], a 6. sz. Általános Iskolába járt, a Gumigyárban dolgozik. Nevezett dzsekijére tollal, illetve festékkel nevek vannak festve, abban szokott megjelenni az Ungvár sétányon.
Ismert egy TZS nevű személyt, aki Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatt lakik, kb. 17-18 éves, a 9. sz. Általános Iskolába járt. Nevezett korábban lépcsőházukba piros sprayvel együttesek nevét festette a falra, emiatt a házmester felelősségre vonta. Nyíregyházáról elköltöztek.

KZS "Szikkadt" [...] központifűtés-szerelő szakmunkástanuló a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben, Nyíregyháza, Május 1 tér [...] sz. alatti lakos, Elmondta, hogy 1982-ben volt egy falfirkálásos ügye, a Május 1 tér 13. sz. lakótömbre írták ki együttesek nevét, ÁI, ML nevű ismerőseivel. Á-ék elköltöztek, kb. 3 hónapja a buszon találkoztak, azóta nem. M-csal a kapcsolatot nem tartja. Felelősségre vonásuk óta hasonló esete nem volt.

NGE [...] foglalkozása: mélyfúró, Nyíregyháza, Árpád u. [...] sz. alatti lakos. Nevezett elmondta, hogy korábban BJ Árpád utcai lakossal egy zenekarban játszott a zenekar neve: "Cicavízió" volt. Az együttes egy éve felbomlott. B-ról tudja, hogy az anarchia szót társságban gyakran hangoztatja. Lakásuk alatt 1983-ban a pincében voltak feliratok festve korommal; "Éljen a harmadik birodalom", kettős kereszt, "Beatrice" stb. A többiek rá akarták fogni, hogy ő csinálta, de akkor ő Várpalotán tanult és nem volt idehaza. Azonban megtudta, hogy a feliratokat KCS késztette, aki a pincébe szintén lejárt.
Nevezett elmondta, hogy amikor a 6. sz. általános iskola 8. osztályában járt, a füzeteire rajzolt horogkereszteket, ami miatt felelősségre vonták. Azóta sem horogkeresztet, sem más feliratot nem készített. A németeket nem szerette, a beszélgetéssorán a fasizmusról elítélőn nyilatkozott.
Jelenleg a jósavárosi klubkönyvtárba jár NZS (Nagy Zsák) és társaival, amikor itthon van. NZS-éknál tartott házibulin nem vett részt, mert Putnokon dolgozott. Barátaitól később értesült a házibuliról.
Nevezettet ellenőriztem, a házibuli idején valóban nem tartózkodott itthon.

BJ [...] Nyíregyháza, Törpe u. [...] sz. alatti lakos. 1985 februárjában vonult be katonának. Alakulatánál elég sok probléma merült fel ellene, a szolgálati fegyelmet nem tartja be, büntetett előéletű, kerékpárlopás ügyben volt ellene büntetőeljárás 1985. szeptember 9-én. A rendkívüli esemény idején eltávozáson, kimaradáson nem volt, a falraírásnak nem ő a tettese.
Elmondta, hogy 1983. augusztus 20-tól, 1984. október 8-ig a tököli majd a baracskai börtönben töltötte büntetését. A jósavárosi KMB irodát nem ő gyújtotta fel, mivel az eseményt megelőzően vonult be a börtönbe.

KI [...] II. éves kőműves tanuló, a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben. Beceneve "Sárkány". Nyíregyháza, Tompa M. u. [...] sz. alatti lakos. Nevezett elmondta, hogy augusztus elején (kb. 10-én) a Jósavárosban meglátogatta volt barátnőjét SZR-t (Kossuth Gimnázium tanulója), mivel szakításuk évfordulója volt, s megígérte, hogy felkeresi. A Jósavárosba ritkán jár.
BK "Jocó becenevű jó ismerőse, nevezett beszélt neki az anarchiáról, ő is szokta használni társaságban a kifejezést időnként, csak szórakozásból.

MZL [...] Nyíregyháza, MÁV dolgozó, Széchényi u. [...] sz. alatti lakos. NZS-éknál történt házibuliról ugyanazt mondta el, amit JT. További ellenőrzését hálózati úton végezzük.

A jelentésben felmerült személyek ellenőrzését az tette indokolttá, hogy a rendkívüli esemény környékén laknak, együttes nevek, illetve egyéb feliratok kiírása miatt már korábban is felmerültek Írásmintáikat beszereztük, szakértői vizsgálatra elküldjük.
További ellenőrzésüket "Pók Csaba" fn. tmb. K. L. alkalmi operatív kapcsolat és hivatalos kapcsolatok útján végezzük. A jelentésben felmerült NS és "Ricsó" becenevű személyek azonosságát megállapítjuk, nevezetteket az üggyel kapcsolatban ellenőrizzük.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:
Kerecseny László r. szds.
osztályvezető

Nyt. sz: 7/675.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: B. ny. d-ba
Készít.: CJ/Iné

Ezen a napon történt június 01.

1910

Megkezdõdik a dualista Magyarország utolsó választása, mely a Függetlenségi Párt bukásával és a Tisza-féle Munkapárt gyõzelmével végzõdik...Tovább

1916

Véget ér a jütlandi csata (más néven skagerraki ütközet), az elsõ világháború legnagyobb tengeri csatája a dániai Jylland-félsziget...Tovább

1941

II. világháború: Német csapatok elfoglalják Krétát.Tovább

1941

Brit megszálló csapatok vonulnak be Bagdadba, hogy megelőzzék a nácibarát hatalomátvételt.Tovább

1950

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése első alkalommal.Tovább

  •  
  • 1 / 2
  • >

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt közel két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Beköszöntő
Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében

Sokan és joggal vélik úgy, hogy a 20. századi magyar politikai gondolkodás egyik fő jellemzője a kellő nemzetközi kitekintés, a külpolitikai horizont hiánya volt. Ez nagyrészt abból adódott, hogy Magyarország évszázadokon át nem volt független állam, így önálló külpolitikával sem rendelkezett. Függetlenségét ténylegesen 1918 végén, az Osztrák‒Magyar Monarchia szétesésének pillanataiban nyerte el, jogilag pedig paradox módon az ország területét megcsonkító trianoni békeszerződés állította vissza. A két világháború közötti időszakban nem csak a politika iránt érdeklő „átlagemberek”, de nemegyszer maguk a döntéshozók sem látták át teljes egészében a nemzetközi összefüggéseket, vagy pedig ideológiai megfontolásokból figyelmen kívül hagyták azokat. Ez gyakran hibás, átgondolatlan és káros döntéseket eredményezett, ‒ elég, ha csak a Szovjetunió elleni elhamarkodott hadba lépésre gondolunk. A második világháborút követően Magyarország ismét elvesztette függetlenségét, és közel 45 évig az ún. keleti blokk többi országával együtt a Szovjetunió csatlósa volt. Önálló külpolitikáról vagy külpolitikai gondolkodásról ‒ főleg az 1950-es években ‒ nem, vagy csak alig lehetett szó.

Az ArchívNet idei 1. számának fő témája: „Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében”. Elsődleges célunk az, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájáruljunk a nemzetközi kapcsolatok 20. századi történetének jobb megismeréséhez, ezzel is segítve olvasóink jobb eligazodását a mai kusza külpolitikai viszonyok között. Kiss András az amerikai–iráni kapcsolatokat helyezi történelmi távlatba, Wencz Balázs Kádár János és a keletnémet kommunista vezér, Erich Honecker 1977. márciusi tárgyalásait ismerteti, míg Garadnai Zoltán azt mutatja be, miként látták Magyarországot az 1980-as évek elején francia szemmel. Seres Attila két fiatal magyarországi görög emigráns 1956-os kalandos sorsát eleveníti fel, Kántás Balázs pedig az 1920-as évek elejére kalauzol vissza bennünket, és egy „magyar sörpuccs” tervének történetéről ír.

Budapest, 2020. április 17.

A szerkesztők