Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban operatív meghallgatásról

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban operatív meghallgatásról

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. augusztus 23.

Jelentem,hogy 1985. augusztus 17-én pank zenekarokra, a nyíregyházi pank zenei irányzatot követő fiatalokra vonatkozóan elbeszélgettem BJ nyíregyházi lakossal, s az alábbiak jutottak tudomásomra:

BJ [...] szakképzettsége: nincs, foglalkozása: sm., családi állapota: nőtlen, pártonkívüli, Nyíregyháza, Árpád u. [...] alatti lakos [...].

Nevezett iskolai végzettsége: 8 általános. Több munkahelyen dolgozott: 1984. májustól augusztusig Közterület-fenntartó Vállalatnál díjbeszedő, tiszaberceli Mg. Szakmunkásképzőben tanuló, 1985. február-március hónapban az ÉM Gép-és Felvonószerelő Vállalatnál segédmunkás, 1985. június-július hónapban a nyíregyházi Mg. Főiskola tangazdaságban segédmunkás, jelenleg alkalmi munkákat vállal.

BJ Nyíregyházán a pank fiatalok között ismert személy, "Jozsó"-nak, "Beethoven"-nek nevezik. Koncertekre, szórakozóhelyekre a pankokra jellemző ruházatban jelenik meg: bőrdzseki, trikó, piros kockás nadrág, borzos, tüskésre nyírt frizura. Nevezett korábban AVS "Agydaganat" nevű zenekarának tagjaihoz tartozott. Ismerte, jó kapcsolatban állt a "Data" együttes tagjaival. Nyíregyházán a számításba jöhető, jelentősebb pank fiatalokat mind ismeri.

BJ-t is elszámoltattuk 12-i programjáról, s ekkor a következők jutottak tudomásunkra:
Vasárnap este járt az Etelköz [...] alatt lakó BÉ nevű unokatestvérénél (nevezett a Cipőgyárban dolgozik). Este 19 óra 30 percig BÉ-éknál volt fenn, majd ezt követően kimentek ketten busszal Sóstóra, hogy megnézzék, van-e koncert. Az Ifjúsági Parknál nem szálltak le, mert nem volt rendezvény. Ugyanazzal a busszal vissza is jöttek a városba. BÉ-t hazakísérte, ezt követően a Korányi F. útra ment, s busszal ment haza. A buszon találkozott DI-nal "Kis Pinokkió" (Guszevban lakik, TITÁSZ-nál dolgozik) és a húgával. Utazás közben beszélgettek, ekkor tudta meg D-éktól, hogy NI kórházban van. Nevezettnek udvarol, aki az Ungvár s. [...] alatt lakik. "Nagy Zsák" révén került kapcsolatba I-val ("Nagy Zsák" I testvére).

A beszélgetés során B elmondta, hogy AVS (Géza) és együttese, az "Agydaganat"-tal kezdődött Nyíregyházán a pank irányzat terjedni, illetve ettől kezdődően alakult ki táboruk. Gézáék disszidálásával a társaság ma már nem tart úgy össze. Hasonló zenekarok nem nagyon alakultak ki. Egy együttesről tud, melynek a neve "Szajna parti sétány". Az együttest "Sunya" szervezte (20-25 éves, az Omniában, az Ételbárban, Lenin téren szokott tartózkodni). Az együttes tagjai: BL (Vasvári P. u.), "Mini" becenevű lány, JT (pank szerelésben szokott járni). Korábbi pank együttes: "Patkányok" néven szerveződött. Tagjai voltak: MZ (Széchenyi u. [...] alatti lakos), KL, HZS, TA. "Szekta" nevű együttes tagjai voltak: SA, NG, BJ, KCS. A jelzett két utóbbi együttes nem működik, jelenleg csak a "Szajna parti sétány" együttes az, amely még összetart, működőképes.

BJ kifejtette, hogy a pank együttesekre jellemző, hogy különböző együttesek neveit kiírják, pl.: PUNK, EXPLOITED, PUNKS'S NOT DEAD, a[z] "A" betűt bekarikázva. Nevezettet megkérdeztem, hogy mit jelent a[z] "A" betű bekarikázva, mire ő elmondta, hogy anarchiát jelent. Elmondása szerint a pankok azért írják így ki, mert ha betűkkel írnák le, akkor abból bajuk származna, a hatóság biztos felelősségre vonnák őket. Az "A" jelentését csak a pankok ismerik.
Az anarchia a pankok szerint zűrzavart jelent, valamint az, hogy ők harcolnak a főnökök ellen, pl. munkahelyen ne legyenek főnökök, mindenki egyenlő legyen.

BJ elmondta, hogy ő imádja a pank zenét. Arról is beszélt, hogy az Ungvár sétány 27. sz. alatti ház liftjének falába bele van karcolva több helyre az "A" bekarikázva, valamint együttesek nevei. Tudomása szerint NZS csinálta, kifejtette, ha ő rajzolna ilyeneket a falra, akkor azt csak este csinálná, amikor nem látja senki.

Beszámolt arról, hogy augusztus 15-én találkozott az Ifjúsági Parkban az Omega koncerten NI-val és "Ricsivel". Mondták neki, hogy "keresnek minket a rendőrök". "Nagy Zsák" sem ment az utóbbi időben haza. Az Omega koncertet követően BJ találkozott BL-val, akivel beszélgettek. B odament az Ifjúsági Park bejárata mellett frissen lemeszelt falhoz, s azt mondta B-nak, "meglátod, holnapra össze lesz firkálva".

BJ-től meghallgatását követően írásmintát vettünk ki szakértői vizsgálat céljából. Rövid önvallomást írt, amelyben leírja, hogy NZS lépcsőházukban lévő lift belső oldalára "A", EXPLOITED, SEX PISTOLS feliratot készítette.

BJ által elmondottak további ellenőrzést igényelnek. Ellenséges falraírás tetteseként ő is számításba vehető, mivel az elkövetés feltételezhető időpontjában a tett színhelyén megfordult.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:
Szép Imre r. alezredes
osztályvezető

Nyt. sz.: 7/565
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: "Figuráns" fn. bny. d-ba
Készít.: CJ/Iné

Ezen a napon történt június 04.

1901

Kovács Gyula képviselő a Parlament épületében pisztollyal sikertelen merényletet kísérel meg Gróf Tisza István miniszterelnök ellen.Tovább

1916

Első világháború: Megindul a Bruszilov-offenzíva. Az orosz hadsereg nagyerejű támadása áttöri az osztrák-magyar hadsereg frontját a Luck-...Tovább

1920

A versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírják a Magyarországgal kötött békeszerződést. Ennek következtében Magyarország - Horvátország...Tovább

1942

Elkezdődik a midwayi csata, amely fordulópontot hoz a második világháború csendes-óceáni hadszínterén.Tovább

1989

Pekingben, a Tiananmen téren (a Mennyei Béke Kapujának terén) a hatóságok tűzfegyvereket és páncélosokat bevetve brutálisan szétverik a...Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt közel két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Beköszöntő
Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében

Sokan és joggal vélik úgy, hogy a 20. századi magyar politikai gondolkodás egyik fő jellemzője a kellő nemzetközi kitekintés, a külpolitikai horizont hiánya volt. Ez nagyrészt abból adódott, hogy Magyarország évszázadokon át nem volt független állam, így önálló külpolitikával sem rendelkezett. Függetlenségét ténylegesen 1918 végén, az Osztrák‒Magyar Monarchia szétesésének pillanataiban nyerte el, jogilag pedig paradox módon az ország területét megcsonkító trianoni békeszerződés állította vissza. A két világháború közötti időszakban nem csak a politika iránt érdeklő „átlagemberek”, de nemegyszer maguk a döntéshozók sem látták át teljes egészében a nemzetközi összefüggéseket, vagy pedig ideológiai megfontolásokból figyelmen kívül hagyták azokat. Ez gyakran hibás, átgondolatlan és káros döntéseket eredményezett, ‒ elég, ha csak a Szovjetunió elleni elhamarkodott hadba lépésre gondolunk. A második világháborút követően Magyarország ismét elvesztette függetlenségét, és közel 45 évig az ún. keleti blokk többi országával együtt a Szovjetunió csatlósa volt. Önálló külpolitikáról vagy külpolitikai gondolkodásról ‒ főleg az 1950-es években ‒ nem, vagy csak alig lehetett szó.

Az ArchívNet idei 1. számának fő témája: „Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében”. Elsődleges célunk az, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájáruljunk a nemzetközi kapcsolatok 20. századi történetének jobb megismeréséhez, ezzel is segítve olvasóink jobb eligazodását a mai kusza külpolitikai viszonyok között. Kiss András az amerikai–iráni kapcsolatokat helyezi történelmi távlatba, Wencz Balázs Kádár János és a keletnémet kommunista vezér, Erich Honecker 1977. márciusi tárgyalásait ismerteti, míg Garadnai Zoltán azt mutatja be, miként látták Magyarországot az 1980-as évek elején francia szemmel. Seres Attila két fiatal magyarországi görög emigráns 1956-os kalandos sorsát eleveníti fel, Kántás Balázs pedig az 1920-as évek elejére kalauzol vissza bennünket, és egy „magyar sörpuccs” tervének történetéről ír.

Budapest, 2020. április 17.

A szerkesztők