Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban op. adatgyűjtésről

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban op. adatgyűjtésről

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. szeptember 4.

Jelentem, hogy 1985. augusztus 28-án a bizalmas nyomozásban felmerült NZS, KÁ és TZS nyíregyházi lakosokkal elbeszélgettünk, s az alábbiak jutottak tudomásunkra:

NZS [...] iskolai végzettsége: 8 általános, szakképzettsége: nincs, ipari tanuló a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben [...] Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatti lakos. [...]

1985. augusztus 11-én lakásukon tartott házibuliról keveset mondott, csak annyit, hogy zenét hallgattak, beszélgettek. Résztvevők voltak: "Mini", "Sunya", J, B, "Tündi", MZ, DI és J. A buliból legelőször a D testvérek mentek el, s ezt követően MZ, J és "Tündi", majd "Mini", "Sunya" és B.

Elmondta, hogy ők primitív dolgokkal nem foglalkoznak, barátaival aktuális témákról szoktak vitatkozni. Őt érdekli a természettudomány. Punk nem érdekli. Van egy ismerőse BJ (Beethoven), aki a punk irányzatot követi. Ő beszélt neki arról, hogy az "A" betű bekarikázva anarchiát jelent.
NZS a meghallgatás során nem volt őszinte, mintha tudatosan elhallgatna valamit, olyan magatartást tanúsított. ATESZ becenevű személyről - aki a fasiszták eszméivel szimpatizál - nem beszélt, viszont a házibulin ő is részt vett. Nem beszélt NG-ról sem, aki jó ismerőse és rendszeresen feljár hozzájuk. NG Nyíregyháza, Árpád u. 45. szám alatt sprayvel a falra festett különböző feliratokat, jelszavakat BJ-fel együtt kb. 2 éve.
NG augusztus 20-án találkozott NZS-tal és társaival az Ungvár sétányon és ott hangoztatta, hogy - mivel a társaság a falra írásról beszélt - neki alibije van ő utána hiába nyomoznak.

KA [...]iskolai végzettsége: gimnáziumi érettségi, szakképzettsége: fényképész, műszaki rajzoló, foglalkozása: általános adminisztrátor, munkahelye: Sz. Sz. M. Távközlési Üzem [...] Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatti lakos. [...]

Nevezett elmondta, hogy legjobb barátjával, KI "Sunya" és annak ismerőseivel szokott találkozni. Ő is tagja (énekes) a "Szajna parti sétány" nevű együttesnek, amely még egyszer lépett fel április 1-én a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában. Azóta fellépésük nem volt, különböző okok miatt pl. érettségi stb.
Elmondta továbbá, hogy ő csak olyan fiatalokkal szeret barátkozni, akikkel el lehet beszélgetni, érdeklődési körük sokrétű. Ő egyetért a rendszerrel, a szocializmussal, pártunk politikájával. Az olyan vezetőket, akik visszaélnek a hatalommal, illetve akik nem felelnek meg az elvárásoknak, nem megfelelő normák szerint élnek, azokat nem szereti és azt sem aki ilyen témáról beszélget.
Az "Albert Einstein Bizottság" nevű zenekart kedveli, illetve azok zenéjét szereti.

A NZS-éknál 1985. augusztus 11-én lezajlott házibuliról ugyanazt mondta el, amit a korábban meghallgatott személyek.

TZS meghallgatása során az alábbiak jutottak tudomásunkra:
TZS [...] 8 általános iskolai végzettségű, 3 évet tanult az ÉVISZ-ben tanulmányait nem fejezte be. A Kereskedelmi Szakközépiskolában fél évet tanult, majd műszaki eladó volt a Kelet Áruházban. 1985. július 1-től dolgozik a Gyógyszertári Központ raktárában, segédmunkásként. Nyíregyháza, Északi krt. [...] sz. alatt lakik édesanyjával és testvérével. [...]

TZS-t azért ellenőriztük, mivel a rendkívüli esemény színhelyén látták aug. 11-én. A vele történt beszélgetésből az állapítható meg, hogy nem ő az elkövető.

ÉRTÉKELÉS:

A jelentésben elszámoltatott személyek adataiból az állapítható meg, hogy NZS-ék társasága operatív szempontból figyelmet érdemel. Összejöveteleiket politikai események megvitatására használják fel, ahol zavaros, kiforratlan véleményeiket, a világról alkotott nézeteiket fejtik ki egymás között.
Ellenőrizni kell, hogy miért hallgatják el azt, hogy "ATESZ" becenevű személy is részt vett a házibulin. NZS elszámoltatása alkalmával miért nem beszélt NG nevű bizalmas kapcsolatáról és arról, hogy 20-án találkoztak. A felmerült személyeket "Bánkuti Péter" fn. tmb. bevonásával ellenőrizzük. Megvizsgáljuk, hogy a feldolgozó munka során látókörünkbe került személyek közül ki az aki operatív szempontból felhasználható a csoport több oldalú ellenőrzésének megoldásához.

INTÉZKEDÉS:

- A jelentésben szereplő személyektől írásmintát vettünk ki szakértői vizsgálat céljából.
- NG, "ATESZ" becenevű személyeket ellenőrizzük, írásmintáikat beszerezzük.

"ATESZ" feltehetően azonos TA [...] Nyíregyháza, Arany J. u. [...] sz. alatti lakossal, aki 1984. augusztusában vonult be katonának, Budapesten műszaki alakulatnál teljesít szolgálatot, a megyei HADKIEG Parancsnoksága szerint. Foglalkozása kőfaragó, munkahelye: Kőfaragó Vállalat.

Az információ operatív ismereteinket bővíti, a bizalmas nyomozásban hasznosítjuk.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:

Kerecseny László r. szds.
osztályvezető

Nyt. sz: 7/580.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: "Figuráns" fn. bny. d-ba
Készít: CJ/Iné

Ezen a napon történt június 04.

1901

Kovács Gyula képviselő a Parlament épületében pisztollyal sikertelen merényletet kísérel meg Gróf Tisza István miniszterelnök ellen.Tovább

1916

Első világháború: Megindul a Bruszilov-offenzíva. Az orosz hadsereg nagyerejű támadása áttöri az osztrák-magyar hadsereg frontját a Luck-...Tovább

1920

A versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírják a Magyarországgal kötött békeszerződést. Ennek következtében Magyarország - Horvátország...Tovább

1942

Elkezdődik a midwayi csata, amely fordulópontot hoz a második világháború csendes-óceáni hadszínterén.Tovább

1989

Pekingben, a Tiananmen téren (a Mennyei Béke Kapujának terén) a hatóságok tűzfegyvereket és páncélosokat bevetve brutálisan szétverik a...Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt közel két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Beköszöntő
Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében

Sokan és joggal vélik úgy, hogy a 20. századi magyar politikai gondolkodás egyik fő jellemzője a kellő nemzetközi kitekintés, a külpolitikai horizont hiánya volt. Ez nagyrészt abból adódott, hogy Magyarország évszázadokon át nem volt független állam, így önálló külpolitikával sem rendelkezett. Függetlenségét ténylegesen 1918 végén, az Osztrák‒Magyar Monarchia szétesésének pillanataiban nyerte el, jogilag pedig paradox módon az ország területét megcsonkító trianoni békeszerződés állította vissza. A két világháború közötti időszakban nem csak a politika iránt érdeklő „átlagemberek”, de nemegyszer maguk a döntéshozók sem látták át teljes egészében a nemzetközi összefüggéseket, vagy pedig ideológiai megfontolásokból figyelmen kívül hagyták azokat. Ez gyakran hibás, átgondolatlan és káros döntéseket eredményezett, ‒ elég, ha csak a Szovjetunió elleni elhamarkodott hadba lépésre gondolunk. A második világháborút követően Magyarország ismét elvesztette függetlenségét, és közel 45 évig az ún. keleti blokk többi országával együtt a Szovjetunió csatlósa volt. Önálló külpolitikáról vagy külpolitikai gondolkodásról ‒ főleg az 1950-es években ‒ nem, vagy csak alig lehetett szó.

Az ArchívNet idei 1. számának fő témája: „Nemzetközi kapcsolatok a 20. század második felében”. Elsődleges célunk az, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájáruljunk a nemzetközi kapcsolatok 20. századi történetének jobb megismeréséhez, ezzel is segítve olvasóink jobb eligazodását a mai kusza külpolitikai viszonyok között. Kiss András az amerikai–iráni kapcsolatokat helyezi történelmi távlatba, Wencz Balázs Kádár János és a keletnémet kommunista vezér, Erich Honecker 1977. márciusi tárgyalásait ismerteti, míg Garadnai Zoltán azt mutatja be, miként látták Magyarországot az 1980-as évek elején francia szemmel. Seres Attila két fiatal magyarországi görög emigráns 1956-os kalandos sorsát eleveníti fel, Kántás Balázs pedig az 1920-as évek elejére kalauzol vissza bennünket, és egy „magyar sörpuccs” tervének történetéről ír.

Budapest, 2020. április 17.

A szerkesztők